Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu - strona główna

Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu

Logo Unii Europejskiej

Posiłki w dniach 12.10.2023 – 15.10.2023

Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie bierze udział w programie pilotażowym wprowadzonym przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. „Dobry posiłek w szpitalu”.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w menu podane są numery występujących alergenów, które można odczytać z legendy poniżej.

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Menu

12.10.2023 – czwartek
Rodzaj posiłku Zdjęcie posiłku Menu Wartości odżywcze
śniadanie zdjęcie śniadania
  • Chleb żytni razowy
  • Chleb pszenny
  • Pasta z buraka
  • Ser, gouda tłusty
  • Ser, kozi (miękki)
  • Szynka kanapkowa
  • Warzywa z papryką
  • Herbata czarna, napar bez cukru
  • Mandarynki

Wartości odżywcze
K: 1971.1 / B: 87.2
T: 73.5 / WP: 218.4
F: 46.3 / WW: 21.7

obiad zdjęcie obiadu
  • Zupa jarzynowa
  • Indyk duszony w sosie pomidorowym
  • Kasza gryczana
  • Surówka z kalarepą i jabłkiem
  • Kompot
kolacja zdjęcie kolacji
  • Chleb żytni razowy
  • Chleb pszenny
  • Masło ekstra
  • Szynka kanapkowa
  • Sałatka z dynią
  • Herbata czarna, napar bez cukru
13.10.2023 – piątek
Rodzaj posiłku Zdjęcie posiłku Menu Wartości odżywcze
śniadanie zdjęcie śniadania
  • Chleb żytni razowy
  • Chleb pszenny
  • Muffiny jajeczne z brokułami
  • Serek naturalny do smarowania
  • Szynka z indyka
  • Warzywa z pomidorem
  • Herbata czarna, napar bez cukru
  • Banan
  • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze
K: 1949.9 / B: 103.6
T: 68.5 / WP: 207.7
F: 42.5 / WW: 21.1

obiad zdjęcie obiadu
  • Zupa krem z brokuła
  • Pieczona ryba z dipem koperkowym
  • Ziemniaki gotowane
  • Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem
  • Kompot
kolacja zdjęcie kolacji
  • Chleb żytni razowy
  • Chleb pszenny
  • Masło ekstra
  • Szynka z indyka
  • Pasta soczewicowa z suszonymi pomidorami
  • Warzywa z marchewką
  • Herbata czarna, napar bez cukru
14.10.2023 – sobota
Rodzaj posiłku Zdjęcie posiłku Menu Wartości odżywcze
śniadanie zdjęcie śniadania
  • Chleb żytni razowy
  • Chleb pszenny
  • Pesto z rukoli
  • Szynka z indyka
  • Warzywa z rzodkiewką
  • Herbata czarna, napar bez cukru
  • Gruszka

Wartości odżywcze
K: 2061.8 / B: 82.6
T: 70.2 / WP: 257.8
F: 37.1 / WW: 26.2

obiad zdjęcie obiadu
  • Rosół z makaronem
  • Karkówka w sosie własnym
  • Kasza jęczmienna, pęczak
  • Buraczki na ciepło
  • Kompot
kolacja zdjęcie kolacji
  • Chleb żytni razowy
  • Chleb pszenny
  • Masło ekstra
  • Ser, gouda tłusty
  • Szynka z indyka
  • Warzywa z rzodkiewką
  • Herbata czarna, napar bez cukru
15.10.2023 – niedziela
Rodzaj posiłku Zdjęcie posiłku Menu Wartości odżywcze
śniadanie zdjęcie śniadania
  • Chleb żytni razowy
  • Chleb pszenny
  • Masło ekstra
  • Ser, gouda tłusty
  • Szynka z indyka
  • Twarożek z ogórkiem
  • Warzywa z pomidorem
  • Herbata czarna, napar bez cukru
  • Jabłko

Wartości odżywcze
K: 1927.1 / B: 104.5
T: 57.2 / WP: 225.1
F: 39.3 / WW: 22.7

obiad zdjęcie obiadu
  • Zupa kalafiorowa
  • Antrykot
  • Ryż basmati
  • Surówka z ogórków kiszonych
  • Kompot
kolacja zdjęcie kolacji
  • Chleb żytni razowy
  • Chleb pszenny
  • Warzywa z marchewką
  • Serek naturalny do smarowania
  • Szynka kanapkowa
  • Ser, gouda tłusty
  • Ryba po grecku
  • Herbata czarna, napar bez cukru