Instytut Fizjologii i Patologii Słuchu w Warszawie bierze udział w programie pilotażowym wprowadzonym przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. „Dobry posiłek w szpitalu” .
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w menu podane są numery występujących alergenów, które można odczytać z legendy poniżej.
Zboża zawierające gluten
Skorupiaki i produkty pochodne
Jaja i produkty pochodne
Ryby i produkty pochodne
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Soja i produkty pochodne
Mleko i produkty pochodne
Orzechy
Seler i produkty pochodne
Gorczyca i produkty pochodne
Nasiona sezamu i produkty pochodne
Dwutlenek siarki
Łubin
Mięczaki
Menu
12.10.2023 – czwartek
Rodzaj posiłku
Zdjęcie posiłku
Menu
Wartości odżywcze
śniadanie
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Pasta z buraka
Ser, gouda tłusty
Ser, kozi (miękki)
Szynka kanapkowa
Warzywa z papryką
Herbata czarna, napar bez cukru
Mandarynki
Wartości odżywcze
K: 1971.1 / B: 87.2
T: 73.5 / WP: 218.4
F: 46.3 / WW: 21.7
obiad
Zupa jarzynowa
Indyk duszony w sosie pomidorowym
Kasza gryczana
Surówka z kalarepą i jabłkiem
Kompot
kolacja
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Masło ekstra
Szynka kanapkowa
Sałatka z dynią
Herbata czarna, napar bez cukru
13.10.2023 – piątek
Rodzaj posiłku
Zdjęcie posiłku
Menu
Wartości odżywcze
śniadanie
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Muffiny jajeczne z brokułami
Serek naturalny do smarowania
Szynka z indyka
Warzywa z pomidorem
Herbata czarna, napar bez cukru
Banan
Jogurt naturalny
Wartości odżywcze
K: 1949.9 / B: 103.6
T: 68.5 / WP: 207.7
F: 42.5 / WW: 21.1
obiad
Zupa krem z brokuła
Pieczona ryba z dipem koperkowym
Ziemniaki gotowane
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem
Kompot
kolacja
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Masło ekstra
Szynka z indyka
Pasta soczewicowa z suszonymi pomidorami
Warzywa z marchewką
Herbata czarna, napar bez cukru
14.10.2023 – sobota
Rodzaj posiłku
Zdjęcie posiłku
Menu
Wartości odżywcze
śniadanie
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Pesto z rukoli
Szynka z indyka
Warzywa z rzodkiewką
Herbata czarna, napar bez cukru
Gruszka
Wartości odżywcze
K: 2061.8 / B: 82.6
T: 70.2 / WP: 257.8
F: 37.1 / WW: 26.2
obiad
Rosół z makaronem
Karkówka w sosie własnym
Kasza jęczmienna, pęczak
Buraczki na ciepło
Kompot
kolacja
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Masło ekstra
Ser, gouda tłusty
Szynka z indyka
Warzywa z rzodkiewką
Herbata czarna, napar bez cukru
15.10.2023 – niedziela
Rodzaj posiłku
Zdjęcie posiłku
Menu
Wartości odżywcze
śniadanie
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Masło ekstra
Ser, gouda tłusty
Szynka z indyka
Twarożek z ogórkiem
Warzywa z pomidorem
Herbata czarna, napar bez cukru
Jabłko
Wartości odżywcze
K: 1927.1 / B: 104.5
T: 57.2 / WP: 225.1
F: 39.3 / WW: 22.7
obiad
Zupa kalafiorowa
Antrykot
Ryż basmati
Surówka z ogórków kiszonych
Kompot
kolacja
Chleb żytni razowy
Chleb pszenny
Warzywa z marchewką
Serek naturalny do smarowania
Szynka kanapkowa
Ser, gouda tłusty
Ryba po grecku
Herbata czarna, napar bez cukru